Pet zabluda o mindfulnessu

Mindfulness je, najkraće rečeno, vježba usmjeravanja pažnje kroz različite tehnike. Svrha mindfulnessa jeste da pomogne osobama da obrate pažnju na “sada i ovdje”, da se osjećaju potpunijim i sretnijim u aktivnostima kojima se bave, da poboljša njihovu koncentraciju, a samim time i apsorbiranje novih informacija, te da se oslobode naučenih obrazaca ponašanja i počnu da žive u skladu sa svojom životnom svrhom. Često, potaknuti velikom količinom informacija na internetu koje i jesu i nisu tačne, dovedemo se u zablude u tumačenju i razumijevanju mindfulnessa.

Zabluda 1: Vježba mora biti opuštajuća

Cilj mindfulnessa je prvenstveno u usmjeravanju svjesnosti, u fokusiranju i održavanju pažnje na tjelesne osjećaje, disanje, emocije, što kasnije može dovesti i do opuštajućeg stanja. Samo prakticiranje mindfulnessa ne mora biti. Ustvari, u početku je čak i teško fokusirati se ali vremenom i upornom vježbom sve dođe na svoje.

Zabluda 2: Promjene se dešavaju odmah

Mindfulness je dugoročan proces koji u konačnici predstavlja promjenu percepcije i samim time i načina života. Mindfulness ne nudi instant rješenja, on je dugotrajan, zahtjeva mnogo truda i rada na sebi, što u konačnici dovodi do željenih rezultata. Klijenti kroz proces mindfulnessa uče da prihvate svoje strahove, da spoznaju svoju vlastitu životnu svrhu, da steknu sposobnost obraćanja pažnje na “sada i ovdje”, i da postanu oslobođeni vlastitih projekcija o sebi.

Zabluda 3: Ne mogu se dovoljno opustiti

I ne morate. Klijenti očekuju da će vježba biti opuštajuća, oni na neki način forsiraju taj osjećaj, što dovodi do blokade i nemogućnosti prepuštanja samom procesu mindfulnessa. Iz tog razloga su prisutne tehnike koje su u službi smanjenja napetosti kod klijenata, kako bi mogli nesmetano učestvovati u procesu i maksimalno usmjeriti pažnju na “sada i ovdje”. Vaš mindfulness coach će vam pomoći da primjenite sve te tehnike i vježbate kako biste postigli stanje fokusiranosti i opuštenosti.

Zabluda 4: Mindfulness smanjuje stres

Smanjenje stresa je nuspojava mindfulnessa, međutim mindfulness nije primarno program redukcije stresa. Za klijente koji su pod uticajem stresa, ili koji imaju određene hronične bolesti, postoji program pod nazivom MBSR (mindfulness based stress reduction) čiji je osnivač Jon Kabat Zinn. Ovaj program je program ublažavanja stresa temeljenom na mindfulnessu. U MBSR programu vježbe usredotočene svjesnosti su primarno terapijsko sredstvo, te uključuju vježbe pregleda tijela, sjedeće meditacije, hatha joge, meditacije hodanja, te usredotočenu svjesnost u svakodnevnom životu. Dakle, sam mindfulness ima prvenstveno za cilj potaknuti ljude da svoju pažnju usmjeravaju na “sada i ovdje”i da pomoću njega donose odluke koje su u skladu sa njihovom životnom svrhom, a MBSR je program koji je temeljen na mindfulnessu ali je namijenjen osobama sa hroničnim bolestima i simptomima stresa.

Zabluda 5: Mindfulness ima religiozni karakter

Mindfulness je proces usmjeravanja pažnje, što ne uključuje religiju, niti religiozne tehnike ni u jednom njihovom obliku. Mindfulness je dugoročan proces vježbanja usmjeravanja pažnje, a ima za cilj da upotpuni ono što osoba radi, te da unese više sreće u te aktivnosti. Vjerska uvjerenja nisu povezana sa efektima mindfulnessa, niti čine preduslov za prakticiranje istog. Mindfulness može prakticirati svako, samo treba htjeti i biti dovoljno uporan, bez obzira na to u šta vjeruje.

Spremni da se fokusirate?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close