Vaša uvjerenja upravljaju vašim životom

Koliko puta vam se desilo da osjetite strah od neke akcije? Koliko puta su vam se javile misli koje vam govore da nešto ne možete uraditi, da niste dovoljno sposobni ili kreativni? Koliko puta ste ih poslušali i niste uradili ništa?

Istraživanja su pokazala da uvjerenja počinjemo stvarati čak tri mjeseca prije našeg dolaska na ovaj svijet. Samim odrastanjem prihvatamo riječi i mišljenja naših roditelja, porodice, prijatelja i poznanika i to postaje naša realnost. Svaka riječ ponovljena više puta od strane naše okoline ili nas samih postaje naše uvjerenje i javlja se u nekom narednom koraku. Bitno je za shvatiti da šta god neka osoba radila, radi to iz dubokog uvjerenja da radi pravu stvar.

Ja sam cijeli život smatrala da nisam talentovana za pisanje jer sam velikim brojem ponavljanja samoj sebi razvila vjerovanje i nikada nisam čak ni pokušala nešto napisati. Imala sam strah od javnog nastupa jer mi je neko nekad rekao kako se ne trebam isticati, i to sam ponavljala sebi i za posljedicu razvila strah.

Kako mijenjati sopstvena uvjerenja?

1. Postanite svjesni vlastitih uvjerenja

Prvi korak je zapravo postati svjestan vlastitih uvjerenja, a pogotovo onih uvjerenja koja vam ne donose ništa dobro, i koja su, nažalost, u većini.

To ćete postići tako što ćete početi obraćati pažnju na taj unutrašnji glas koji vam govori da nešto ne možete, da nećete uspjeti, da niste sposobni, da ćete pogriješiti. Kada usmjerite svoj fokus na sebe i svoj lični razvoj, onda jednostavno u raznim situacijama počinjete primjećivati trenutke u kojima se ta uvjerenja počinju javljati.

“Ono čega ste svjesni možete kontrolirati, ono čega niste svjesni kontrolira vas.”

2. Počnite vjerovati da vi to možete

Prije svega, da počnete vjerovati u to da možete napraviti sve što poželite, a samim tim i da možete promijeniti uvjerenje koje vam ne služi. Dakle, nakon što primijetite uvjerenja koja vam ne služe i ne donose ništa dobro, bitno je da ponavljate sebi “ja to mogu.” Ovo je izuzetno snažna rečenica koja vam govori da je vaš cilj dostižan i da ćemo uspjeti.

3. Svakodnevno birajte rečenice koje su u suprotnosti sa postojećim uvjerenjima

Na primjer, ukoliko vam se javlja uvjerenje da nećete uspjeti, potrebno je da svakodnevno ponavljate sebi “ja ću uspjeti, ja ću uspjeti, ja ću uspjeti”

Na taj način postepeno mijenjate uvjerenje koje vas je vodilo cijeli život, i počinjete prihvatati ovo koje želite. Samo svakodnevnim ponavljanjem poželjnih uvjerenja moguće je da zaista i počnete vjerovati u njih i da ih zamijenite sa pogrešnim uvjerenjima.

Ukoliko niste zadovoljni svojim trenutnim stanjem, mijenjajte ga. Mijenjajte svoje misli, nakon toga ćete promijeniti uvjerenja a kasnije i navike. Svaki dan usmjerite maksimum svoje energije na kreiranje života kakvog želite da živite.

Stvaranje promjene iziskuje mnogo svakodnevnog truda i rada na sebi, ali je moguće. Možete promijeniti sve što želite u svom životu ako napravite izbor da ne prihvatate trenutno stanje, i da možete i zaslužujete puno više.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close