Da li je dovoljno samo pozitivno misliti?

U posljednje vrijeme pozitivno razmišljanje je postalo aktuelno i sa raznih izvora nam dolaze savjeti kako trebamo biti pozitivni, staviti osmijeh na lice i sve će biti uredu. Naravno da se slažem sa konceptom “kakve su ti misli takav ti je život”, i smatram da mi biramo način na koji ćemo percipirati život i sve što se dešava oko nas. U potpunosti vjerujem u snagu pozitivnih misli. Ali, da li je možda cijela priča shvaćena na malo “drugačiji” način?

Moram priznati da je cijeli koncept ličnog razvoja primio određenu notu populizma i upravo iz tog razloga možda i nije shvaćen u toliko ozbiljnoj mjeri koliko bi trebao biti. Ja sam posljednih skoro deset godina posvetila proučavanju ljudskog ponašanja. Kroz četverogodišnji studij psihologije sam usvojila temeljna teorijska znanja o ljudskom funkcionisanju, određeno vrijeme radila sa djecom sa poteškoćama u razvoju, i nakon toga sam se odlučila na upis na jednogodišnju edukaciju iz life coachinga. Posljednje dvije godine svakodnevno radim na svom ličnom razvoju, i prije skoro godinu dana sam počela kroz konkretan rad sa ljudima primjenjivati svoje stečeno znanje, metode i obrasce rada.

Na osnovu svega toga jako je bitno da znamo da life coaching nije samo obični razgovor sa ljudima, niti razgovor u kojem se dijele savjeti, a pogotovo nije alat putem kojeg se ljudima govori na koji način treba da žive svoj život. Isto kao što niti pozitivno razmišljanje nije svrha samo sebi, i osoba ne bi trebala da samu sebe zavarava i “bježi” od trenutne boli i stanja u kojem se nalazi.

Kao life coach, svakako da promovišem pozitivan način razmišljanja, ali u radu sa ljudima prije svega stavljam naglasak na njihovo suočavanje sa trenutnom situacijom, na prepoznavanje vlastitih emocija i tek onda na biranje pozitivnog načina gledanja na situaciju.  I sve to pomoću struktuiranih pitanja, metoda, obrazaca, aktivnog slušanja, a ne dijeljenjem savjeta i navođenjem u kojem pravcu osoba treba da ide.

Osoba koja radi s nama u ulozi life coacha nas podsjeća na sve ono što smo nekada bili, htjeli, maštali, a vremenom su nas ubijedili da to nije ispravno za nas i da treba da idemo drugačijim putem. Pomaže osobama koje imaju ogroman potencijal i snagu u sebi, ali osjećaju strah da se izraze. Podstiče nas da sami dođemo do odgovora na pitanja koja u nama postoje, ali jednostavno nekada nismo u stanju da ih osvijestimo.

Life coaching nam ne govori da će sve biti super kada stavimo osmijeh na lice. Niti da je jedino bitno da se smijemo i sve loše će proći, niti da se trebamo radovati lošim i teškim životnim situacijama. Često na svojim predavanjima postavljam pitanje učesnicima da li se nerviraju prilikom gužve u saobraćaju. I većina njih odgovori potvrdno. I svaki put pokušavam pojasniti da vrijeme koje utroše na nerviranje mogu iskoristiti za slušanje omiljene pjesme, mislima o nečemu lijepom ili uživanju u posmatranju okoline. Ali nikako ne želim da kažem da treba da se raduju gužvi u saobraćaju i da je to nešto super. Zaista nije prirodno da zatvaramo oči pred određenim situacijama i da izbjegavamo emotivne nivoe samo zato što živimo u vremenu kada je “popularno” pozitivno misliti. Naravno da ni meni nije drago kada moram da čekam, pogotovo ako negdje žurim, ali bitno je da shvatimo da imamo izbor da mijenjamo svoj način gledanja na situaciju, kada već nju ne možemo promijeniti. Bitno je da imamo pozitivan pristup prema toj situaciji.

Dakle, postoji razlika između popularnog koncepta pozitivnog razmišljanja i life coachinga kao profesije. Pozitivno razmišljanje predstavlja temelj u cijelom procesu, i bitan je sastavni dio life coachinga. Ali treba da znamo da nije bitno samo pozitivno misliti kako bismo išli u pozitivnom pravcu. Često se dešava da ljudi prelaze u jednu krajnost pozitivnog razmišljanja gdje ignorišu sve teške situacije. A ustvari je bitno doći u stanje u kojem prepoznajemo svoje trenutne emocije i možemo se nositi sa teškim životnim situacijama.

Osvijestite svoju unutarnju snagu da razumijete situacije u kojima se nalazite i da nikada ne bježite od problema, već da pokušate promijeniti svoj pristup prema tim problemima. U tome leži ključ ispunjenog i zadovoljnog života.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close