6 načina kako da unesemo mindfulness u digitalni svijet u kojem živimo

Digitalni svijet u kojem živimo pruža nam nevjerovatne mogućnosti, ali u isto vrijeme i opasnost za pojavu osjećaja otuđenosti, usamljenosti i opterećenja uma.

Dešava li vam se često da uzmete telefon u ruke čim otvorite oči ujutro?

U stanju digitalne opterećenosti naš mozak je konstantno u reaktivnom stanju, i često naše vrijeme prolazi u pukom automatskom odgovaranju na podražaje, bez imalo svjesnosti o tome šta se zapravo dešava.

U nastavku pišem o šest načina koji mogu biti od velike pomoći u vašem svakodnevnom funkcionisanju i stvaranju osjećaja ravnoteže i svjesnosti sebe u sadašnjem trenutku.

1. “Mindful” ili svjesni trenutak

Svaki put kada posegnete za svojim mobitelom ili laptopom, napravite pauzu na nekoliko sekundi. Usmjerite svoj fokus i pažnju na sadašnji trenutak. Izbjegavajte brzinu i nesvjesno korištenje uređaja kada ste u reaktivnom stanju. Pokušajte da koristite svoje uređaje u stanju svjesnosti.

Može biti vrlo korisno ako biste stavili sebi mali podsjetnik na papiru na svom radnom stolu. On će vas svaki put podsjetiti da napravite malu pauzu i osjetite trenutak u kojem se nalazite.

2. Mudro čekanje

Kad god čekate da vam neko odgovori na poruku, da se nešto učita, umjesto da otvorite drugi pretraživač ili da pokrenete drugi zadatak, jednostavno se opustite u trenutku. Možete svoje čekanje pretvoriti u mini meditaciju tako što ćete samo posmatrati svoj tok prirodnog disanja.

Vraćajući se svaki put u mir sadašnjeg trenutka, osjećat ćete se sretnije, opuštenije i produktivnije.

3. Svjesno hodanje

Probajte ovo bilo kada, bilo gdje. Pogotovo kada uzmete pauzu na poslu. Obratite pažnju na način na koji hodate. Osjetite kako vaše pete dotiču zemlju. Da li stojite čvrsto na zemlji? Unesite svjesnost u posmatranje vlastitog hodanja i pokušajte to raditi bez bilo kakve osude iskustva – samo posmatrajte.

4. Rad na jednom zadatku

Studije pokazuju da je multitasking zapravo najmanje efikasan način rada. Kada koristite računar, umjesto da istovremeno radite nekoliko aktivnosti, fokusirajte se na jednu. Ova praksa čini um mnogo jasnijim i mirnijim.

5. Svjesni prelazi u “offline” stanje

Svaki put kada isključite svoje elektronske uređaje, smirite se, zatvorite oči i priuštite sebi tri duboka i svjesna udisaja. Ako osjetite napetost u bilo kojem dijelu tijela, duboko udišite i oslobodite je prvi svakom izdisaju. Vratite svjesnost u sadašnji trenutak. Šta se dešava? Čujete li neke zvukove u svojoj okolini? Kako se osjećate?

Ovo je sjajan način da pređete iz stanja automatskog reagovanja u stanje mira i opuštenosti.

6. Digitalni detox

Bilo bi mudro da s vremena na vrijeme pružimo sebi digitalni detox. Isplanirajte sebi vrijeme u kojem nećete koristiti tehnološke uređaje. To možete biti nekoliko sati na dan, ili nekoliko sati u sedmici. Uradite to u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima.

Uz pomoć ovih “malih” koraka možete unijeti mindfulness u svoju svakodnevnicu, a to znači da možete postati svjesniji, ispunjeniji i zadovoljniji trenutkom u kojem se nalazite.

Studije su pokazale da je bivanje u sadašnjem trenutku povezano sa nivoima sreće koju osjećamo, tako da slobodno možemo reći da ukoliko budemo dozvolili da stalne brige i razmišljanja o problemima, prošlosti ili budućnosti okupiraju naš um, naš život će u velikoj količini biti ispunjen stresom, nervozom i negativnim raspoloženjem.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close