PETA SEDMICA

SUOČAVANJE SA TEŠKIM EMOCIJAMA (SOFTEN, SOOTHE, ALLOW)

PROCJENA

Sada smo na pola puta, i dobro je vrijeme da malo razmislimo kako smo se osjećali dok smo svakodnevno radili vježbe. Upoznali ste se sa tri glavne formalne vježbe (body scan, sjedeća meditacija i yoga) i nekoliko neformalnih vježbi (usmjerena svjesnost, svjesnost ugodnih i neugodnih događaja, STOP).

Izdvajanjem vremena da razmislite o prethodne četiri sedmice pomoći ćete sebi da primijetite i cijenite bilo koju pozitivnu promjenu koja je rezultirala ovim vježbama. Može biti od pomoći i da napišete na papir svoje misli, reflektirajući se na vlastita iskustva i učenja tokom prethodne četiri sedmice.

VIDEO

U Turning Toward Difficulty, Vidyamala Burch opisuje “srednji put”. Njeno mindfulness učenje se prvenstveno bavi hroničnim fizičkim bolom, ali ovaj video se odnosi i na emotivni bol.

U Surrender to the Monkeys, Tara Brach se bavi našim željama da stvari budu drugačije od onoga kakve jesu i mudrošću prihvatanja stvari baš takve kakve jesu.

U The Three Components of Self-Compassion, Kristin Neff govori o važnosti suočavanja sa teškim emocionalnim i fizičkim problemima kroz samopouzdanje i nježnost.

Na kraju, u Awakening Self-Compassion, Tara Brach opisuje RAIN, poseban način prisluškivanja “srednjeg načina” naglašavajući važnost samozadovoljstva.

LITERATURA ZA ČITANJE

Literatura za ovu sedmicu uključuju Soften, Soothe, Allow (ublažiti, smiriti, dopustiti) i odnosi se na proces koji ćete raditi ove sedmice za neformalnu vježbu.

SOFTEN

SVAKODNEVNE VJEŽBE

Za formalnu vježbu više ćemo se fokusirati na sjedeću meditaciju, u kombinaciji sa nekom vježbom po vašem odabiru (body scan, yoga 1 ili 2). Prvi dan možete probati Soften, Soothe, Allow meditaciju (ublažiti, smiriti, dopustiti).

Za neformalnu vježbu probat ćete Soften, Soothe, Allow proces u periodu kada osjetite neželjenu emociju. Ako do kraja dana ne budete imali neku neželjenu emociju, uzmite vrijeme da se zahvalite na nečemu što se desilo taj dan.

FORMALNA VJEŽBA

NEFORMALNA VJEŽBA

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close