PRVA SEDMICA

UVOD U BODY SCAN MEDITACIJU

 

VIDEO

Prvi video ove sedmice se zove The power of mindfulness u kojem Shauna Shapiro naglašava važnost ne samo obraćanja pažnje na naše vlastito iskustvo, već obraćanje pažnje sa velikom dozom ljubaznosti prema samome sebi. U videu Don’t try to be mindful, Daron Larson objašnjava postojeće nerazumijevanje vezano za mindfulness, a to je ako naša meditacija nije mirna i oslobođena misli, vjerovatno radimo nešto pogrešno. U videu Befriending Our Bodies, Jon Kabat Zinn priča o važnosti našeg odnosa sa našim tijelom u ovom programu.

ČITANJA

Svake sedmice pronaći ćete materijale za čitanje koji su bitan dio ovog programa. Ove sedmice, glavni dio predstavlja body scan meditacija koju ćete raditi 30 minuta svaki dan, i koja je dio vaše svakodnevne vježbe. Zašto nam je tako teško meditirati objašnjava nerazumijevanje meditacije, uključujući i stav da neko mora imati miran um da bi mogao meditirati na pravi način.

BODY SCAN MEDITACIJA

ZAŠTO JE TEŠKO MEDITIRATI

SVAKODNEVNE VJEŽBE

Ova sedmica počinje sa vašom dnevnom vježbom koja traje 30 minuta i zove se body scan meditacija. U materijalu formalne vježbe pronaći ćete tabelu u koju ćete trebati unijeti podatke vezane za ono što se dešavalo tokom slušanja body scan meditacije (vaše misli, emocije, fizički osjećaji).

Za neformalnu vježbu ove sedmice preporučuje se da unesete svjesnost u neku svakodnevnu rutinu kao što je pranje posuđa, tuširanje i slično. Na kraju svakog dana, u tabelu koja se nalazi u materijalu za neformalnu vježbu trebate unijeti podatke vezane za vašu aktivnost u koju ste unijeli svjesnost.

Body scan meditacija – Verzija na bosanskom jeziku

Body scan meditacija – Verzija na engleskom jeziku

FORMALNA VJEŽBA

NEFORMALNA VJEŽBA

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close