SEDMA SEDMICA

MINDFULNESS I SAOSJEĆANJE
LJUBAZNOST MEDITACIJA

Do ovog dijela programa, saosjećanje je odigralo suptilnu, ali važnu ulogu u našoj svakodnevnoj praksi meditacije. Samosaosjećanje je najvažnija komponenta MBSR-a, to je ulje koje čini da zupčanici mindfulnessa funkcionišu. Bez toga, meditacije je uglavnom suha i mehanička, ili još gore, surova i kontraproduktivna. Sa stalnim i nježnim vraćanjem vaše pažnje nazad u svjesnost, vi učite da budete manje kritični prema sebi u trenutku kada vam pažnja odluta, i možda otkrijete da se vaša koncentracija poboljšala, kako u meditaciji, tako i u poslu i životu.

Prošle sedmice smo započeli proces prenošenja naše svijesti izvan sebe, obraćanjem pažnje na način na koji komuniciramo sa drugim ljudima. Indirektno, ovo je dovelo do poboljšanja nivoa saosjećanja u našoj komunikaciji sa porodicom, prijateljima i kolegama na poslu. Ove sedmice istražujemo našu prirodnu tendenciju povezivanja i brige o drugim ljudima, i upoznajemo vrijednost i potencijal toga da budemo saosjećajni čak i izvan naših najbližih odnosa.

VIDEO I LITERATURA ZA ČITANJE

Prvi video, The Evolutionary Roots of Compassion od Dacher Keltner sa Univerziteta Berkeley, prilaže dokaz da mi kao ljudi imamo duboko usađenu sklonost da brinemo jedni za druge. Na prirodan način, kao što je i sposobnosr saosjećanja, Matthieu Ricard, budistički monah koji ima 50.000 sati prakse meditacije i koji ima doktorat u ćelijskoj genetici, izlaže slučaj svjesnog podržavanja ovog kapaciteta saosjećanja u videu Cultivating Altruism. Takođe istražujemo i prirodne poveznice između mindfulnessa i saosjećanja u videu Shaune Shapiro, How mindfulness cultivates compassion, i u njenom članku Da li vas mindfulness čini više saosjećajnim osobama? U videu Overcoming objections to self-compassion, Kristin Neff istražuje nedoumice vezane za samosaosjećanje, uključujući i vjerovanje da motivacija zahtijeva samokritičnost, i da nas ideja da budemo fini prema sebi pravi manje efikasnima.

DA LI VAS MINDFULNESS ČINI VIŠE SAOSJEĆAJNIM OSOBAMA?

SVAKODNEVNE VJEŽBE

Ove sedmice predstavljamo Ljubaznost meditaciju, i preporučujemo da je poslušate barem jednom ove sedmice.
Za formalnu vježbu možete izabrati između tri glavne vježbe koje ste do sada radili: body scan, sjedeća meditacija ,mindful yoga 1 ili 2 i barem jedan dan Ljubaznost meditaciju.

Za neformalnu vježbu možete izabrati bilo koju od vježbi koje ste do sada radili (usmjerena svjesnost, STOP, Soften-Soothe-Allow) i unesite svoja iskustva u obrazac za neformalne vježbe.

FORMALNA VJEŽBA

NEFORMALNA VJEŽBA

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close