TREĆA SEDMICA

UVOD U YOGU

Do sada ste već mogli primijetiti kako je vaš um zauzet sa stalnim prisjećanjem prošlosti i prošlih događaja, očekivanja/strahova, ili evaluacijom trenutnog iskustva (ovo mi se sviđa, ovo mi se ne sviđa, kada će se ovo završiti itd.) Možda vam se čini da je cilj meditacije da se odvojite od tih misli, i kada se to ne dogodi, možda se osjećate kako negdje griješite i čekate da vaše iskustvo bude drugačije od trenutnog. Vrsta meditacije koju prakticirate više se odnosi na razvoj vaše vještine odnosa sa svim unutrašnjim i vanjskim iskustvima, a ne na potpuno otklanjanje misli i stvari koje odvlače pažnju. Zapravo možemo reći da su misli koje lutaju sprave za vježbanje i treniranje mišića uma.

 

VIDEO

U prvom videu Non-Striving govori se o mogućnosti težnje za odustajanjem od meditacije. Drugi video Attention, Intention, Attitude, opisuje stav koji zauzimamo prema sebi u meditaciji, koji često bude oštar, i mogućnost da budemo blagi sa sobom.

 

LITERATURA ZA ČITANJE

Literatura za čitanje počinje sa mindful yogom osmišljenom od strane Jon Kabat Zinn-a. Čak i aka imate iskustva sa yogom, bitno je pročitate opis mindful yoge prije nego što počnete da je prakticirate. U Meditacija: to nije ono što mislite, Jon Kabat Zinn ističe da dok meditacija često može biti praćena mirom i relaksacijom, meditacija nije drugo ime za relaksaciju.

MINDFUL YOGA

MEDITACIJA NIJE ONO ŠTO MISLITE

SVAKODNEVNE VJEŽBE

Formalna vježba ove sedmice odnosi se na Mindful yogu (Yoga 1), i to spada u vašu svakodnevnu vježbu od 30 minuta, u kombinaciji sa sjedećom meditacijom. Jedan dan izaberite da uradite body scan meditaciju, a ostale dane radite yogu i sjedeću meditaciju.

 


 

Neformalna vježba se odnosi na to kako postajete svjesni i kako doživljavate neprijatne događaje. Kao i prošle sedmice, izdvojite par minuta prije odlaska na spavanje za bilježenje vašeg iskustva.

FORMALNA VJEŽBA

NEFORMALNA VJEŽBA

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close